Bananen är en svinntjuv – så tar du hand om den

bananer i en nötkorg

Ny forskning från Karlstads universitet visar att bananer, tillsammans med äpple, tomat, sallad, paprika, päron och vindruvor står för hela 50 % av allt svinn i butik. Och visst är det väl vanligt att just bananerna är det första vi slänger när fruktskålen börjar se hängig ut. En riktig svinntjuv. Men varför slänga när du enkelt kan slänga ihop en god glass eller smoothie? Det finns många, kanske otippade användningsområden för gamla bananer och några av dem hittar du nedan.

1. Bananglass

Skala och skiva några bananer och förvara dem i vakuumpåsar för extra lång hållbarhet. När du väl blir sugen på glass är det bara att fiska upp en påse med skivad banan ur frysen och slänga ner dem i en mixer tillsammans med en skvätt yoghurt. Resultatet är en krämig glass som både är oförskämt god och nyttig. Vill du lyxa till den så kan du servera glassen med någon god chokladsås och hackade nötter.

2. Bananshake

Den bruna bananen gör shaken godare. Mixa godbitarna tillsammans med en skvätt mjölk eller glass till och servera i ett högt glas med sugrör. Har du sparade bananskivor i frysen är det bara fiska upp en båse när du blir sugen på en god shake.

Så håller bananerna längre

Förvara bananerna i en skål på bänken. De mår inte bra av att förvaras i kylen. Vi rekommenderar inte heller att du vakuumpackar bananen och förvarar i kylen eftersom dess naturliga mognadscykel skyndas på och då kan bananen ruttna ännu snabbare. Däremot kan du med fördel frysa bananer och i vakuum skyddas frukten från eventuell frysbränna.
Tvärtom vad man kan tro är inte bananer sann ”flockfrukt”, utan de trivs bäst när de får ligga ensamma och inte i klase. Slipper de dessutom dela på skålen med annan frukt så är det ännu bättre – andra frukter och grönsaker får bananerna att mogna för snabbt.