1. Handla storpack smart
Oavsett om du köper frukt, grönsaker eller kött så finns det pengar att spara om du handlar storpack. Men att köpa mat är bara smart så länge du förvarar den rätt för att hålla i flera månader. Exempelvis kan du säkert tjäna upp till tjugo kronor kilot på köttfärs om du köper storpack. Så plocka fram din vakuumförpackare och använd den för att försäkra dig om att maten skyddas i en lufttät förpackning.
2. Köp säsongs- och kampanjvaror
Håll utkik efter grönsaker och frukter som är i säsong eftersom dessa säljs mycket billigare. De kan med fördel frysas in och sparas till ett senare tillfälle. Skär upp maten i mindre bitar och frys in i portionspåsar så är det enklare att tina precis den mängd du behöver. Passa även på att köpa köttdetaljer såsom biff, kyckling och fläsk när det är reapriser. Dels ser du till att butiken slipper slänga mat i onödan och dels kan du frysa in ett större förråd av mat som gör dig mer flexibel i köket när matinspirationen plötsligt slår till.
3. Storhandla en gång i vecka
Det går att skylla många onödiga inköp på oplanerade resor till affären. Du kanske märker att du glömt köpa något till middagen och så slinker även flera oplanerade varor ned i samma korg. Upprepar du detta flera gånger under en och samma vecka blir plånboken lidande samtidigt som skafferierna fylls av varor som du aldrig hinner äta upp! Försök att hålla dig till en inköpslista som du skissar upp utifrån vilka varor du har hemma för tillfället och försök att begränsa dina inhandlingstillfällen till en gång i veckan.
4. Preppa måltider i förväg
Hitta mångsidiga användingsområden för av alla råvaror du köpt på dig. Du kan till exempel göra flera middagar i förväg som du sparar genom att vakuumförpacka och förvara i kyl eller frys. En annan tanke är att förbereda separata ingredienser som du sedan tillagar tillsammans. På det sättet har du halva jobbet klart och du kan få ihop din paradrätt på nolltid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]