Den utskällda plasten – kan den rentav vara räddningen?

Save the planet, vacuum pack
[vc_row type=”vc_default”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Den utskällda plasten – kan den rentav vara räddningen?” heading_tag=”h1″ main_heading_font_family=”font_family:Roboto Condensed|font_call:Roboto+Condensed”] [/ultimate_heading][vc_column_text]Varje år slängs tonvis av fullt ätbar mat, både i matbutikerna och i hemmen. Man beräknar att ett enda hushåll slänger omkring 22kg mat i onödan varje år. Det är mat som krävt stora
Förvaringslåda där plasten är helt transparent.
Plasten i FoodSaver Fresh Containers är BPA-fri
resurser för att produceras, transporteras och lagras – för att sedan aldrig ätas upp och slängas i soporna. Lägg därefter till mat som aldrig ens plockats ned från butikshyllorna och slängs efter bäst före-datum. Allt detta skulle kunna undvikas om maten hade förvarats smartare.

Plasten kan få oss att slänga mindre mat

Ungefär en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det håller inte i längden. Matsvinn tär på naturen i flera led – vatten, gödning och andra resurser som förbrukas för att göra mat är betydlig. Utsläppen som genereras under produktionen av denna slängda mat, särskilt från köttproduktion, kan överstiga flera länders totala utsläpp.

Då är det kanske oväntat att hjälpen finns att finna i plastförpackningar och lådor. Vi menar att plasten fått ett delvis oförtjänt rykte. Faktum är att användandet av dem kan vara av stor nytta för vår miljö. Genom att vakuumförpacka köttprodukter kan de stanna på butikshyllorna upp till dubbelt så länge – vilket gör det möjligt att ta till vara på resurser och är till gagn även för den personliga ekonomin.
Påsar och lådor avsedda för vakuumförpackning förhindrar att köttet oxiderar och det innebär att matbiten kan hålla sig fräsch mycket längre. Samtidigt blir köttet mycket mörare och mer smakrikt. Maten får helt enkelt en större chans att klara resan från jord till bord.

Plasten i vakuumpåsar kan återanvändas

För vanliga konsumenter finns det mycket att vinna på att vakuumpacka mat som handlas till hushållet. Återförslutbara påsar håller färskvaror fräscha i en vanlig kyl, ja här finns möjlighet att förbereda hela måltider i förväg. Eftersom hållbarheten blir längre kan du förvara hela veckans storkok i kylen. De återförslutbara zip-påsarna går dessutom att tvätta ur och använda flera gånger och på så sätt blir miljövinsterna ännu större.
Tar vi bättre hand om maten vi köper, behöver vi inte heller åka till affären lika ofta och slipper utsätta oss för riskfyllda spontanköp som kommer glömmas bort längst bak i kylen. Det låter väl som något vi kan vinna på allihop, inte sant?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]