Karins smarta hushåll går jämt med vinst

Kvinna står vid en spis och lyfter locket till en kastrull
[vc_row][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Veckans lunchmeny är serverad” heading_tag=”h3″] [/ultimate_heading][vc_column_text]Det är söndag och vi är i Karins kök på besök för att lära oss ta kontroll över veckans matlådebestyr. När vi anländer har Karin precis tagit sig igenom helgens storkok och på bordet står hennes vakuumpackare jämte rader av matlådor och påsar som ska räcka resten av månaden. Matlådorna går in i kylen och det som ska frysas förvaras i stället i kompakta påsar som tar liten plats i frysen. Hon är en sann ”prepper” vilket går ut på att planera och tillaga flera olika rätter samtidigt för att täcka veckans kommande måltider.
– Genom att preppa måltider i förväg får jag total kontroll över vad jag stoppar i mig. Portionerna är välbalanserade så jag behöver aldrig fundera om jag äter för mycket eller för lite av något, säger Karin.
I Karins kök hittar vi alla förutsättningar för att komma igång med smart-prepp, stora kastruller, en vakuumförpackare och en djup frys. Men det viktigaste är ändå inställningen och en vilja att skapa förändring. Det tar tid att preppa en hel dag, men i slutändan går du ändå med tidsvinst, menar hon.
– Till skillnad från att laga ny mat varje dag är detta ett annorlunda och smartare sätt att förbereda mat på. Genom att göra en lista över allt du vill äta den kommande veckan riskerar du inte heller att göra onödiga inköp när du väl är i affären. Sedan vakuumpackar jag såklart rätter som jag tänkt att äta längre fram i veckan för att de ska hålla sig fräscha längre.
Sedan handlar det ju om att hitta en lämplig dag att göra veckans inköp och tillagning på. Det är med andra ord inte en slump att vi befinner oss i Karins kök en söndag, det är den dag som passar henne bäst. Hon berättar att hon började med att skapa en påminnelse i sin kalender varje vecka och nu plitar hon ner en lista över veckas kommande mat i en anteckningsbok.
– Jag började utveckla ett system som snart blev rutin. Nu varvar jag mina favoriträtter utan risk att tröttna och jag kan laga maten på fri hand utan kokbok. Det är ännu en genväg  som gör att jag kan spara tid. Numera lagar jag mat på mina inköp så fort de landat på köksbänken.
Smartprepping tar bort alla funderingar kring vad man ska äta till lunch eller middag och sparar framför allt tid vid spisen. Målet är att alltid vara redo och det finns all anledning att ta inspiration av Karin. Behöver du fler tips hittar du det i vår blogg som du också kan filtrera för att enklare hitta inläggen du söker. Kolla efter kategorin smartprepp!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]