Eldsjälarna på Gotland driver framtidens jordbruk

Kvinna står i ladugård. I bakgrunden syns en rad med spiltor och kor som tittar fram.
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Den gotländska farmens goda avkastning är resultatet av hårt arbete och ett arv som gått i generationer. Det är en plats där djuren står i centrum och där man tar tillvara på allt på ett långsiktigt och hållbart sätt.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”vc_default”][vc_column][vc_column_text]– Vi har att göra från gryning till solnedgång, arbetsdagen börjar när du slår upp ögonen och slutar inte förrän du går och lägger dig igen. Det kan bli svårt att hitta en balans, men vi är glada över att vara sysselsatta och samtidigt är det ju så roligt, säger Jenny.
För fyra år sedan arbetade Jenny inom vården och hennes bror Tom som säljare. Ingen kunde då ana att deras gemensamma projekt skulle bli så stort. I dag sysselsätter gården hela familjen som även öppnat en omtyckt gårdsbutik.
– Jag ville väldigt gärna ta hand om djuren, säger Jenny och menar att Tom, som redan var van vid att hantera kunder från sitt tidigare serviceyrke, passade mycket bra i gårdsbutiken.

En treårig bordercollie vid namn Terry springer runt våra ben och väntar ivrigt på Jennys instruktioner. Bordercollies har vallningen naturligt i sig och är oumbärlig i det dagliga arbetet med djuren, säger Jenny samtidigt som Terry gör sig redo att samla ihop gårdens närmare 300 får.
– När vi började köpte vi in 30 tackor. Efter två år hade beståndet ökat till 150 och nu har vi över 300 djur på gården samt att vi har 30-talet ungnöt och egen äggproduktion i form av hönor och ankor. Vi vill få fler att få upp ögonen för lammkött. Sett ur ett ekologiskt perspektiv är det ett grymt alternativ. Dessutom är ju lammkött så himla gott, säger Jenny.
Mycket tidigt bestämde vi att bygga ett eget slakteri på gården. Syftet var att få kontroll på hela kedjan från uppfödning till slakt.
– Fördelen är att våra lamm slipper transporteras långt. Ju lugnare djur, desto bättre smakar köttet, säger Tom.
Just nu är det full fart i slakteriet. Från september till slutet av november ska 80-90 lamm slaktas i veckan. Av dem är cirka 100 av dem gårdens egna, resten slaktar de åt andra uppfödare som inte heller vill transportera sina djur till ett slakteri långt bort.
Vi går in i gårdsbutiken där flera kunder nu inspekterar kyldisken med allt man kan tänka sig i köttväg. Allt från lammracks till kotletter och entrecôte och stekar av nöt. Även förädlade produkter såsom rökt lammkorv, hamburgare och patéer gör de själva och säljer.
– För oss är det självklart att vakuumpacka alla köttdetaljer vi säljer eftersom det håller mycket längre. Köttet är ju vårt signum och då vill vi inte att kunden ska behöva kasta bort mat i onödan. Vi vill ju stå för ett hållbart lantbruk, säger Jenny.
Jenny passar på att ta en kund som verkar ha lite extra bråttom. Han köper flera köttstycken och när Jenny frågar om han vill ha köttet vakuumpackat verkar han först lite förvånad, men efter att han får veta att köttet håller längre och samtidigt skyddar mot frysskador så verkar han övertygad.
När jag lämnar Jenny och Tom får jag med mig receptet på de populära lammfärsburgare som gården säljer i butiken:[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”rgba(153,189,25,0.75)”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Lammfärsburgare med fetaostcrème” main_heading_font_family=”font_family:Dancing Script|font_call:Dancing+Script”][/ultimate_heading][vc_column_text]Lammburgare
1 kg lammfärs
3 st pressade vitlöksklyftor 1-2 msk pressad limesaft
hackad rosmarin1 tsk salt
1 tsk pepparsmör till stekning
Fetaostcréme
150 g fetaost
2 dl fet yoghurt
0,5 tsk vitpeppar
färsk hackad oregano
Så här gör du:

  1. Blanda lammfärsen med vitlöksklyftor, pressad lime, hackad rosmarin samt salt och peppar.
  2. Forma färsen till bollar och platta till dem med en hamburgarpress.
  3. Stek eller grilla hamburgarna i cirka fem minuter på varje sida.
  4. Riv fetaost och blanda med yoghurt. Rör ner vitpeppar och hackad oregano.
  5. Montera hamburgaren med bröd, ruccolasallad, hamburgare, fetaostcréme, rödlök och gurka
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]