Hobbyodlaren Ingvar njuter av säsongens smaker året om

Hobbyodlare med rutig skjorta står med en grönsakslåda framför ett växthus
[vc_row][vc_column][vc_column_text]För hobbyodlaren Ingvar Jansson har odling av grönsaker och bär blivit en livsstil. I hans köksträdgård på kolonilotten i Lerum trängs pallkragar om utrymmet med ett stort växthus. [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”vc_default”][vc_column][vc_column_text]– När jag var liten odlade vi det mesta vi åt. Visst har man lekt med tanken om att bli självförsörjande, men det kräver såklart mycket mer jobb. Allt jag odlar är som på den gamla goda tiden. Nu för tiden kallar man det visst ekologiskt, säger Ingvar och skrattar.
I bilen på väg mot Ingvars kolonilott berättar han att han även odlar i lägenheten av ren vana. För det var på balkongen det hela startade och det var ett sätt att minnas uppväxten på familjegården.
– Jag började med att odla morötter i en hink på balkongen, men rätt så snart tillkom även gurka, tomat och en massa annat. Det första jag gjorde när jag skaffade kolonilotten var att bygga min efterlängtade köksträdgård, säger Ingvar.
Bilen bromsar in. Det märks att Ingvar har lite bråttom, trots sitt lugna lynne. Det är skördetid och mycket ska plockas och förvaras. På väg mot kolonilotten pekar Ingvar mot en närliggande lott där en god vän gått in helt för att odla tomater. Hon har omkring 15 olika sorter. Ingvar har nöjt sig med fem.
 – Vi brukar utbyta tomatrecept och odlingstips. Det är rätt kul att man faktiskt kan lära en sann tomatodlare ett och annat, men min egen specialitet är faktiskt plommon, säger Ingvar.
Väl framme på kolonilotten är det tydligt att det är här som Ingvar försvinner in i sin egen värld. Han verkar glömma bort att jag är där, samtidigt som han kliver in i rollen som odlare. Han vattnar, påtar och fixar per rutin. Han samlar upp ett axplock av frukter och grönsaker i en korg och frågar om jag inte vill ha lite med mig hem.

Ingvar insisterar emellertid på att vi ska dricka kaffe. Han försvinner in i stugan, men snart kommer han ut med rykande muggar kaffe och uppvärmda scones som han ställer fram på det gamla träbordet. På brödet ligger en rödlila söt plommonmarmelad. Ett eget recept med råvaror från trädgården.
– Den här marmeladen är ett av mina äldsta recept, jag har det inte ens nedskrivet, men eftersom barnbarnen är galna i den så måste jag göra ny hela året, så det är tur att man är bra på att packa in frukten så att den håller sig färsk, säger Ingvar och skrattar.
Knepet för att bevara säsongens frukter är att styckfrysa dem menar Ingvar. När det kommer till plommon delar han dem först på mitten, plockar ut kärnan och lägger halvorna på en bakplåt som han sedan ställer in i frysen. Efter 30 minuter plockar han ut plåten och fryser frukterna i förvaringslådor och påsar med ett vakuum.
– På det sättet kan man vara säker på att de inte klibbar fast i varandra. Nu för tiden vakuumpackar jag allt jag skördar eftersom det ger flera gånger längre hållbarhet samtidigt som doft och smak bevaras… det blir ju så otroligt mycket plommon att det hade varit omöjligt att ta tillvara på annars, säger Ingvar.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”rgba(153,189,25,0.75)”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Ingvars plommonmarmelad” main_heading_color=”#ffffff” main_heading_font_family=”font_family:Dancing Script|font_call:Dancing+Script”][/ultimate_heading][vc_column_text]Det här behöver du:

  • 1 kg plommon
  • 7 dl syltsocker
  • 1 st kanelstång

Gör så här:

  1. Skär plommonen i små bitar.
  2. Lägg frukt, socker och kanelstång i en kastrull och låt koka upp.
  3. Låt puttra ca 8-10 minuter under omrörning.
  4. Höll över marmeladen i burkar, exempelvis FoodSavers förvaringslådor.
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]