Jörgen blir ett med naturen när han jagar

Jägare sitter på huk i skogen med ett gevär
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Att komma närmre naturen och att verkligen veta vad maten kommer från, är bara några anledningar till att fler väljer att bli jägare. Samma sak var det för Jörgen som hade tröttnat på det eviga köttfifflet i butikerna. [/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row class=”size-medium wp-image-2607 alignleft” src=”http://media.foodsavers.se/2017/08/skog-300×292.jpg” alt=”” width=”300″ height=”292″ type=”vc_default”][vc_column][vc_column_text]–  Det har blivit mer legitimt och faktiskt fint att jaga. Jag tycker framför allt att det är kul att fler tjejer väljer att ta jägarexamen. Det finns många anledningar till att vilja börja jaga och lika många olika jägare, säger Jörgen.
När jag frågar Jörgen om vilken typ av jägare han är så skrattar han och menar att han är en viltjägare som älskar djur och natur. Hans vardag består bland annat av hålla vildsvinsbeståndet i schack.
– I stora drag handlar det också om att motverka den negativa bild som jägare kan få. Ta bara det här med att ta hand om trafikskadat vilt, det pågår dygnet runt alla dagar på året. Vi jägare arbetar också med mer än att jaga. Det kan handla om viltvård, förvaltning av arter, övervakning och till viss mån utfodring för att få bort djur från bebyggelser.
En av anledningarna till att jag besöker Jörgen är för att vara med på andjakt. Vi rör oss tillsammans ut i jaktmarkerna nära ett vattendrag tillsammans med Jörgens trogna följeslagare; en labrador som hjälper honom att hämta in de fåglar han skjuter.
– Som fågelhund är det hans uppgift att leta upp skjutna fåglar och att apportera dem, men vi får se om vi hittar några fåglar i kväll. Änderna börjar ju flyga söderut så här års, men förhoppningsvis har inte alla kommit iväg än, säger Jörgen och signalerar att vi är framme.
Efter någon timme är vi på väg tillbaka. Vi hade tur och fick med oss några fåglar hem. Dessa hamnar nu i kylrummet i källaren. Där finns plats för att stycka och hänga även de stora djuren, samt en stor frys. Intresset för att ta hand om kött på allra bästa sätt har ökat även bland vanliga Svenssons, menar Jörgen.
Många jaktlag har kylrum för att kunna hänga köttet i rätt temperatur för att få ett godare kött. Man har också blivit noga med att förpacka köttet väl och därför har vakuumförpackare fått en betydande roll för alla som jagar.
– Att förpacka allt så bra det bara går ser jag som självklarhet. Det vet jag dessutom att allt fler uppskattar. Överskottet av köttet säljer jag faktiskt till privatpersoner. Det handlar om att göra vad man kan för att minska matsvinnet, säger Jörgen.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_type=”bg_color” bg_color_value=”rgba(153,189,25,0.75)”][vc_column][ultimate_heading main_heading=”Vildandsbröst med trumpetsvamp ” main_heading_font_family=”font_family:Dancing Script|font_call:Dancing+Script”][/ultimate_heading][vc_column_text]Ingredienser:

  • 4 st vildandbröst
  • 200 g trumpetsvamp (eller kantareller)
  • 1 schalottenlök
  • persilja

Gör så här:

  1. Kryssa skinnet på andbrösten och bryn dem i en het panna.
  2. Stek brösten i ugnen på 100° (ej varmluft) till 58° i innertemperatur och salta köttet.
  3. Låt köttet vila minst 10 minuter innan det skärs upp, helst ska köttet bli rumstempererat. Dela det på mitten och värm i ugnen med grillelement 2–3 minuter före servering.
  4. Hacka och bryn schalottenlök, lägg i svampen och stek på låg värme i ca 10 min. Lägg svamp och lök ovanpå köttet.
  5. Hacka persilja och strö över vid servering.

Tips: Servera med palsternacksmos och en mustig rödvinssås.
Smaklig måltid![/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]