Så tar du hand om överbliven julmat

Julmat som blir över kan vakuumpackas för längre hållbarhet

Efter att julstöket har lagt sig brukar landets kylskåp vara fulla av goda rester. Med största sannolikhet finns det så mycket godsaker över att det räcker till att mätta hela familjen flera dagar efter jul. Men är det verkligen kul att äta julmat ända fram till nyår? För att inte riskera att tröttna kommer här några tips på hur du kan ta tillvara på din julmat och äta den vid ett senare tillfälle. Det är ju så tråkigt att kasta mat!

Låt inte maten stå framme 

Innan du förvarar din mat är det viktigt att tänka på om den ens är säker att äta senare. Se till att mat som ska kylas inte står i rumstemperatur längre än två timmar. Då undviker du uppkomsten av farliga bakterier. Under jultid kan det vara lockande att låta maten stå framme i timmar medan man språkar och umgås med familjen, men det säkraste är att ställa in maten i kylen så fort som möjligt.
Ett tips är att fördela resterna i färdiga portioner med en gång. Då behöver du inte packa om maten ännu en gång när det är dags att äta. Genom att skära ned julskinkan i mindre portioner tar den dessutom mindre plats i kylen. Om du packar maten i FoodSaver Fresh Containers, se då till att inte fylla över kanten. Om du suger ut luften och lämnar lite tomt utrymme i vakuumburken så kan maten bli riktigt kall. Då utvecklas inte heller några bakterier. Läs mer om detta på Livsmedelsverket.
Tänker du inte äta maten på ett tag så kan det vara bättre att frysa den. Maten kommer då att hålla under en avsevärt längre tid. Genom att vakuumförsegla den först så kan du räkna med att maten smakar precis lika bra som innan du frös den.

Bästa sättet att tina rester

Det snabbaste sättet att tina sin mat är såklart i mikrovågsugnen. Men beroende på vilken rätt du vill värma så kan det lätt bli överkokt. Ett annat alternativ kan vara att placera maten i en skål kallt vatten för att tina den. Har du vakuumpackat maten så behöver du inte oroa dig för att vatten skulle kunna sippra in i förpackningen. Se bara till att byta ut vattnet när du upplever att det blir för varmt.
Vill du vara på den säkra sidan är det ändå bäst att tina resterna i kylskåpet. Det kräver dock att du planerar en bra tid i förväg innan du planerar att äta eftersom det är det långsammaste sättet att tina mat på.

Värm inte din julmat för många gånger

En god anledning att använda FoodSaver Portionspåsar är för att du kan värma en portion i taget. Om alla rester är frysta tillsammans så måste du tina alltihop på en gång, även om du bara tänkt att äta en enda portion. Portionspåsarna tål dessutom att värmas i mikrovågsugn och att sjudas i varmvatten. Du kan alltså snabbt tina upp en portion utan att ens behöva öppna påsen.
Se till att maten du värmer når samma temperatur som den hade när du tillagade den. Då dör alla eventuella bakterier. Om du värmer på en tallrik så kan du röra runt på den så att resterna värms upp jämnt. Om du inte orkar äta upp det du tinat så kan det vara lockande att slänga in maten i kylen igen, men tyvärr är det bättre att kasta den. Det är inte säkert att värma upp mat mer än en gång, oavsett hur den har förvarats.