Förvara smakbomben i frysen – Ludvig Brydolf vakuumpackar miso

Ludvig Brydolf vakuumpackar hemmagjord miso

Miso, denna underbara smakbomb och smakförhöjare är närmast oersättlig i många av det japanska kökets rätter. Men visste du hur enkelt det är att göra den själv?
Den tjocka bönpastan miso används ofta tillsammans med dashi och är en av grundpelarna i japansk matlagning. Just den här kombinationen hittar du till exempel i den klassiska miso-soppan som du ofta äter tillsammans med suishi. Tanken på att göra sin egen miso kan verka skrämmande, men faktum är att det enklare än man kan tro, även om det kräver lite tålamod. Här är ett recept som du kan prova.
I huvudsak är det två faktorer som spelar in när du ska göra egen miso; du ska placera den varmt nog så att bönorna kan fermenteras, men samtidigt tynga ner den så att mögel inte kommer in. Sedan är det i princip bara att komma ihåg att röra runt i den då och då. Det bästa med miso är att den är så förlåtande, du kan förvara den i en kruka i rumstemperatur, du kan tynga ner den med papperspåsar med lite ris över eller hitta ditt eget sätt, den kommer förmodligen fermentera oavsett metod. Skulle det då komma lite mögel på så är det faktiskt bara att skära bort den angripna biten.

Ludvig brydolf är en uppskattad föreläsare och sommelier

Miso enligt mästerkocken Ludvig Brydolf

Ludvig Brydolf visar på sitt Instagram-konto att han bemästrat konsten att göra miso. Från att ha vart finalistdeltagare i Sveriges Mästerkock är Ludvig också en uppskattad föreläsare och sommelier. Han arrangerar workshops i matlagning och han har sammanfattat sina erfarenheter och kunskap i boken Mat för barn över 18 år.
I sitt inlägg på Instagram visar Ludvig hur hans hemmagjorda miso kan komma till sina rätta genom att efter fermentering, vakuumpackas och förvaras i kylen. Precis som han skriver i inlägget kommer mison att ”hålla i evigheters evighet och vara ett utmärkt sätt att få tillgång till omedelbar umami”!
Genom att vakuumpacka mat och råvaror kan du förlänga deras livslängd med till fem gånger i frysen. Har du inte provat att använda en vakuumpackare från FoodSaver tidigare så kan du botanisera i utbudet genom att klicka här. Glöm inte heller att följa Ludvig Brydolf på Instagram.
Läs mer: